Любопитно за обеците

Любопитно за обеците

Обеците са един от най-носените накити не само от жените, но и от мъжете. С точност можем да кажем, че те са аксесоар, който никога няма да изгуби популярността си и винаги ще е на мода. В наши дни те се изработват от най-различни материали. На пазара могат да се намерят обеци както за милиони долари, така и за жълти стотинки, с което ги прави лесно достъпни за всички.

От къде произлизат обеците?

Прието е да се смята, че обеците са първоначално женско украшение, но ето че се оказва, че не е точно така. Тези толкова любими на жените накити имат мъжки корени. За жалост все още никой не може с точност да каже кой и кога ги е измислил, но археолозите не спират да правят предположения.

Обеците са популярни от древни времена

Най-разпространената теория е, че обеците са се появили още преди 7 хил. години в древна Азия. В различните страни обеците са се носели от определени слоеве на обществото – в Древен Египет и Асирия само богатите са имали право да носят тези бижута, докато в Древен Рим е било точно обратното – само робите са били с обеци.

Обеците винаги са част от пиратското облекло

В средновековна Европа обеците са претърпявали периоди на пълна забрава, както и са ставали страшно популярни. През XIIIв. католическата църква забранява пробиването на ушите, защото на простосмъртните не им е било разрешено да променят по какъвто и да било начин своето тяло, което е сътворено „по Божия образ и подобие“. Единствено престъпниците, пиратите и циганите са продължавали да носят обеци, като са влагали определен смисъл и символика в този свой протест. По този начин престъпниците са изразявали презрението си към властта и са показвали, че принадлежат към престъпния свят. Циганите, на свой ред, са пробивали ушите на момче, родено след смъртта на друго дете в семейството или пък на единствено момче в семейството. Сред пиратите обецата означавала, че са отвлекли чужд кораб.

Обеците могат да носят и специална символика

Каквато и да е символиката на обеците, те си остават най-популярните аксесоари не само за жените, но и за мъжете. Те могат изцяло да променят външния ви вид. С тяхна помощ може да подчертаете облеклото си, цвета на кожата или овала на лицето. Освен това те ще ви направят по-забележими и по-изразителни. Обеците могат да придадат на една жена качества като екстравагантност и сексапилност. Дългите обеци визуално удължават лицето и шията. Те подхождат най-много на жени с кръгло лице и не достатъчно дълга шия. Ръбестите обеци ще направят плоските черти на лицето ви по-забележими. А кръглите и овалните обеци ще смекчат по-острите лица.

Обеците са за всеки

Каквито и обеци да изберете и от каквото и да са направени, те винаги ще ви направят по-различни и по-забележими. Не случайно нашите предци толкова много са обичали този накит и са направили всичко възможно да го запазят за нас.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *